Kansalaiskuuleminen EU.ssa 17.12.2018

Olin yksi kuudesta suomalaisesta, jotka osallistuivat EU.n järjestämään kansalaiskuulemiseen Brysselissä. Osanottajia oli Euroopan Unionin eri jäsenmaista n. 30. Paikallaolijat edustivat hyvin eri elämänalueita ja ikäluokkia.

Päivän agendassa oli keskustelua nykytilasta eri maissa, miten nähdään EU.n tulevaisuus 2025 ja erilaisia ryhmätöitä. Learning cafessa pohdimme, mitä ongelmia eri maissa on ja miten EU.ssa nämä voitaisiin yhteisesti hoitaa paremmin. Yllätys oli itselleni, että ongelmakohdat olivat lopputulemassa hyvin samanlaisia joka puolella: maatalous, nuorten tilanne, koulutusasiat ja ilmastonmuutos ja maahanmuuttoasiat.

EDIC%20blog%20Marjo%204.jpg

EDIC%20Blog%20Marjo%205.jpg

EDIC%20Blog%20Marjo%201%202019.jpg

EU 2025 yhteenvetona todettiin, että on saatu aikaan EU-passi ja yhteinen sosiaaliturvajärjestelmä kaikkiin jäsenmaihin. Toivottiin, että jäsenmaiden yhteistyö ja yhteenkuuluvuus on tiivistä. Ilmastonmuutos on otettu huomioon ja hyväksytään erilaiset tukimuodot eri EU.n alueille. Nuorten hyvinvointiin ja koulutukseen on panostettu.

Päivän lopuksi unkarilainen koulutusasioista vastaava komissaari Tibor Navracsics tuli kuulemaan tuotoksiamme ja keskustelemaan kanssamme. Hän oli hyvin tyytyväinen aikaansaannoksiimme ja lupasi viedä näitä ajatuksia eteenpäin. Hän totesi: ”EU.sta puhuminen on hankalaa. Olemme liian neutraaleja, liian abstrakteja ja liian keinotekoisia” Hänen kanssaan olin samaa mieltä siitä, että jo alakoululaisille pitäisi olla koko EU.n alueella yhteinen koulutusosio, perehdytyspaketti, mistä tässä kaikessa on kysymys. Nuorille pitäisi järjestää tilaisuuksia tutustua eri maiden nuoriin ja sitä kautta lisätä yhteenkuuluvuudentunnetta ja vähentää ennakkoluuloja.

EDIC%20Blog%20Marjo%206.jpg

Vierailumme aikana Brysselissä järjestettiin myös nk. Keltaliivien mielenosoituksia. Suomalaisena tuntui välillä varsin pelottavalta liikkua savupommien ja mellakkaesteuiden valtaamassa kaupungissa, mutta onneksi Belgiassa osataan tällaiset tilanteet hoitaa varsin mallikkaasti poliisien toimesta. Joulumarkkinoilla tunnelma oli hyvin jouluinen. Pöydät pullistelivat herkkuja ja tori oli täynnä turisteja. 

EDIC%20Blog%20Marjo%207.jpg

Kokemus oli hyvä ja itselle jäi tunne, että on todella päässyt tavallisena kansalaisena vaikuttamaan ja saanut ääntään kuuluville. Suosittelen kaikkia osallistumaan näihin tilaisuuksiin. Suomessa seuraavaksi on Jyrki Kataisen isännöimä tilaisuus Kuopiossa 25.2.2019.

Kirjoittaja: Marjo Yliluoma 

                 Luokanopettaja, vararehtori, yrittäjä Karvia

                 marjo.yliluoma@karvia.fi