Kuva kädet näppäimistö .jpeg

                       Kuva/Krista Antila

Parannetaan osaamistamme!!! - European Year of Skills

–  Eurooppalaisten taitojen teemavuosi 2023

Vuoden 2023 eurooppalaisena teemana tulevat olemaan kansalaisten taidot. Koko elämänmittainen uusien asioiden oppiminen ja koulutus ovat tämänkertaisen  teemavuoden keskeisiä asioita. Teemavuoden aikana edistetään myös lisääntyneitä, tehokkaampia ja osallistavampia investointeja koulutukseen ja  ammattitaidon parantamiseen. Eurooppalainen työvoimamme tulisi saada täydessä potentiaalissaan hyödynnettyä ja ihmisiä pitäisi tukea esimerkiksi työn vaihtamisessa toiseen. Jos nykyinen työ ei ole soveltuva esimerkiksi terveystilanteen tai henkilökohtaisten ominaisuuksien vuoksi niin henkilöä tulisi tukea uuden etsimisessä sekä motivoida kehittämään itseään. Meillä kaikilla on erilaisia erityisosaamisaloja ja  eri tyyppistä lahjakkuutta, jota tulisi osata käyttää ja hyödyntää. 

Euroopalla ei ole varaa hukata tekeviä käsiä ja työvoimaansa, sillä monilla aloilla on lähes krooninen tekijäpula. Koulutuksen lisääminen ja sen laadun parantaminen pitäisi olla mielessä, kun yritetään ratkoa työntekijä- ja osaajapulaa.Erilaisten oppimis- sekä työelämäkokemusten mahdollistaminen  lisää mahdollisuuksia löytää se "oma ala" ja vähintäänkin  oppia arvostamaan muitakin ammatteja sekä oppia tuntemaan omia rajojansa. Voin pystyäkin aivan yllättäviin juttuihin, joista minulla ei ollut aavistustakaan ja toisaalta asiassa, jossa luulin olevani todella hyvä paljastuukin täydennyksen tarvetta!

Työelämä vaatii yhä enemmän ja yhä monipuolisempaa osaamista sekä taitojen jatkuvaa päivittämistä. Enemmistö vaihtaa moneen otteeseen jopa alaa työpaikkojen lisäksi.Euroopan unionilla on tarjota upeita työharjoittelu- ja työntekomahdollisuuksia  Euroopan unionin erilaisten hallintoelimien lisäksi mitä moninaisempien yhteisöohjelmien kautta.

Erasmus+ -ohjelmassa pääsee oppilaitosten kautta työharjoitteluun vaihteleviksi periodeiksi aivan muutamista viikoista puoleen vuoteenkin eri Euroopan maihin. Erasmus+-harjoittelija saa tukea harjoittelujakson aikana (matkakulut ja kuukausiraha kuluihin sekä järjestetty harjoittelupaikka ohjaajan kera). Työnantajat ovat erityisesti arvostaneet Erasmus+- työharjoittelussa olleita, koska vaihtoon lähteminen kertoo myös henkilön rohkeudesta oppia uutta, kehittää itseään ja selviytyä erilaisista tilanteista. Kielitaidosta ja sen kohentumisesta puhumattakaan!

                                    IMG-20220727-WA0001.jpg

                                    Kuva /Jaana Viilo

                                             -Kesällä 2022 Ikaalisten kaupungilla oli neljä saksalaista nuorta harjoittelemassa

                                              Erasmus+ - ohjelman kautta mm. tapahtumajärjestelyapuna Sata Häme Soi:ssa.

 

Entäpä EURES ?

Euroopan unionin EURES-järjestelmä puolestaan välittää suoraan työpaikkoja Eu-maiden laajuisesti ja tukee myös työntekijöitä siirtymisessä kohdemaahan. Eures-palvelut toimivat Suomessa sekä TE-toimiston, että yksityisten työnvälitysyritysten kautta.

EURES on yhteistyöverkosto, jonka tarkoituksena on edistää työntekijöiden vapaata liikkumista EU:n 27 jäsenvaltiossa sekä Sveitsissä, Islannissa, Liechtensteinissa ja Norjassa.

Verkostoon kuuluvat Euroopan koordinointitoimisto, kansalliset koordinointitoimistot, EURES-kumppanit ja EURES-verkoston liitännäiskumppanit.

Verkoston kumppaneita voivat olla julkiset ja yksityiset työvoimapalvelut, ammattiliitot, työnantajajärjestöt ja muut työmarkkinoiden toimijat. Kumppanit tarjoavat työnantajille ja työntekijöille tietoa sekä työnvälitys- ja rekrytointipalveluja, kun taas Euroopan koordinointitoimisto valvoo toiminnan organisointia EU:n tasolla ja kansalliset koordinointitoimistot jäsenvaltioissa.

Mikäli työnteko Euroopassa kiinnostaa tai haluat eurooppalaisia työntekijöitä niin lisätietoa saa esimerkiksi TE-toimiston EURES-asiantuntijoilta!  https://toimistot.te-palvelut.fi/eures-asiantuntijat

 

Euroopan parlamenttiin voi hakeutua myös Schuman-harjoittelijaksi!   

Schuman-harjoittelussa syvennät opintojen tai ammatillisen koulutuksen aikana hankkimiasi tietoja. Harjoittelun aikana saat ensi käden tietoa Euroopan unionin toimielimistä ja Euroopan parlamentista, jossa tehdään tärkeitä EU-tason päätöksiä ja käydään poliittista keskustelua. Schuman-harjoittelun voi suorittaa monilla eri aloilla, joita ovat esimerkiksi EU:n sisä- ja ulkoasiat, varainhoito, lainsäädäntö, monikielisyys, hallinto, infrastruktuuri ja logistiikka, viestintä ja informaatiotekniikka.

Lisää: https://www.europarl.europa.eu/at-your-service/fi/work-with-us/traineeships

 

Euroopan komission harjoittelupaikat (Blue book-harjoittelut)

Euroopan komissio järjestää kaksi viiden kuukauden harjoittelujaksoa vuodessa:

  • harjoittelujakso maaliskuun alusta heinäkuun loppuun; hakuaika päättyy edeltävän vuoden elokuun lopussa

  • harjoittelujakso lokakuun alusta seuraavan vuoden helmikuun loppuun; hakuaika päättyy alkamisvuoden tammikuun lopussa.

Hakijan on jo hakuvaiheessa päätettävä, hakeeko hän yleiseen harjoitteluun vai kääntäjäharjoitteluun, josta saa lisätietoa jäljempänä. Samalla hakukierroksella ei siis ole mahdollista hakea molempia.

PING !!! 

Vinkiksi EU-harjoittelusta tuore TE-livelähetys tammikuulta 2023! Blue book-harjoittelun haku auki 31.01.2023 asti!

Tallenteen voi katsoa täältä! https://te-live.fi/lahetykset/HHvGeJQCG