Emme ole juuri käyneet ulkomailla puoleentoista vuoteen. Muu Eurooppa tuntuu välillä kovin kaukaiselta. Niinpä osana Rahkolan kesä -kulttuuritapahtumaa Ikaalisissa meillä oli mahdollisuus tehdä pieni matkaa Italiaan Udineen rouva MaryAnn McCoyn kanssa. Keskustelutilaisuuden järjestämistä tuki Europe Direct Pohjois-Satakunta.

Kesäisenä iltapäivänä hän avasi Rahkolan Väentuvassa näkymiä elämään Euroopan toisella laidalla Euroopan jalkapallomestareiden maassa. Viimeiset puolitoista vuotta ovat kohdelleet Italiaa kovalla kädellä, mutta nyt asiat menevät parempaan suuntaan.


IMG_20210729_172916.jpg

MaryAnn McCoyn (oik.) mukaan Udine on tärkeä solmukohta Itävallan ja Slovenian suuntaan, kuulijoina ikaalilaiset Minna Lähteenmäki ja Elusa Kiiveri



Korona on kurittanut kovin Italiaa

-Korona on kohdellut Italian alueita eri tavoin. Milanon ympäristössä Lombardiassa tilanne oli pahin. Udine, kotikaupunkini, ja Friuli – Venetsia Giulian maakunta on päässyt vähän helpommalla panepidemian aikana. Pahimmillaan meilläkin sairaalat olivat täynnä ja olimme pitkään lukittuja koteihimme.

-Silloin vain yksi perheenjäsen kerrallaan sai poistua talosta kerran päivässä lähinnä kauppaan ja muille asioille. Maskia oli pakko käyttää 400 eurona sakon uhalla. Tunnen itse kymmenen viime talvena koronaan menehtynyttä, MaryAnn McCoy suree.

Voi sanoa, että Italiaan verrattuna Ikaalisissa ja Pohjois-Satakunnassa on selvitty koronasta huomattavasti vähemmin vahingoin.

-Minun silmissäni Suomi ja Ikaalinen näyttävät pärjänneen todella hyvin, voisi sanoa teidän eläneen lintukodossa, hän iloitsee.

-Koronasta huolimatta olemme kuitenkin koittaneet aina auttaa myös maahanmuuttajia, joita meillä rajamaakuntana riittää aina vain enemmän itäisen EU:n kautta. Olemme nyt myös hyvin valmistautuneita koronan hoitoon ja valmiustaso on hyvä, jos uusia aaltoja tulee, rouva McCoy luottaa.

 

IMG_20210729_170346.jpg



Talous elpyy, mutta hitaasti

Italian talous on kärsinyt panepidemiasta EU-maista ehkä pahimmin.

-Koronan vaikutukset tuntuvat meillä pitkään. Monet pienet perheyritykset ovat menneet nurin eivätkä enää palaa liiketoimintaan. Vaikka valtio on meilläkin tukenut yrityksiä, niin silti työttömyys on suurempi kuin ennen koronaa. Pahimmin aloista ovat kärsineet matkailu, ravintolat ja tapahtumateollisuus. Esim. museot ja teatterit ovat avautuneet uudelleen vasta vähitellen tänä kesänä. Sillä saralla tapahtuu myös vielä hyvin vähän, rouva McCoy huokaisee.

-Italiassa arvostamme muun EU:n tukea. Se alkaa myös vähitellen näkyä. Talous elpyy ja EU:n tuki on löytämässä perille. Toivon, että EU:n tuki uudistaa Italiaa ja sitä tarvitaan erityisesti terveydenhuollon, koulutuksen ja pienten yritysten kehittämiseen.



Koulutus tuo meidät yhteen

MaryAnn McCoy on käynyt Ikaalisten lomallaan tutustumassa aivan uuteen lukioon sekä Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseen.  Hän on käynyt ahkerasti  keskusteluja paikallisten opettajien kanssa yhteistyömahdollisuuksista.

-Olin vaikuttanut korkeasta teknisestä tasosta ja siitä, miten opiskelijoilla on sitä Suomessa käytössään. Meillä Italiassa digiloikka on vielä kesken. Pidän suomalaisesta opetuksesta, koska siinä yhdistyvät “hitech” teknologia ja hyvät vanhat opettamisen käytännöt kuten näin mm. Ikaalisten taide- ja käsiteollisuusoppilaitoksessa.

-Italiasta voisimme vastavuoroisesti tarjota osaamistamme ja kokemuksiamme mm. erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden kanssa. Tässä olemme keränneet paljon kokemusta korona-aikana.

- Voisimme oppia paljon toisiltamme, MaryAnn McCoy toivoo.

Rahkolan%20logo%20keltainen.jpg
 

Rahkolan kesä on yli 30 ikaalilaistoimijan talkootyönä rakentama kulttuuritapahtumien sikermä kestäen kesäkuun puolivälistä elokuun alkuun. 

Teksti ja kuvat: VTM Juhana Tuomola, Ikaalinen