Itukuva%202021%20EU.jpg

 

Nyt on oikea aika tehdä tulevaisuutta! Digitaaliset vaikuttamismahdollisuudet tarjoavat ennennäkemättömän mahdollisuuden demokratian edistämiseen parhaimmassa tapauksessa! Euroopan unioni on maailman demokraattisin yhteisö ja alue, mikä heijastuu myös nykyisen komission 18.04.2021 lanseeraaman digitaalisen tulevaisuusfoorumin  futureu.europe.eu muodossa.

Olethan myös itse EU:n ytimessä ja osallistut – vaikuta asioihin ja tuo esiin näkökulmia, koska Euroopan Unioni on ihmisten tekemä ja koko yhteisön kansalaisten  hyväksi siellä myös tehdään työtä! Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tavoite on edistää kansalaisten osallisuutta unionin toimintaan.

”Kansalaisten on oltava kaiken EU:n toiminnan keskiössä. Tämän vuoksi toivon, että kaikki eurooppalaiset osallistuvat aktiivisesti Euroopan tulevaisuutta käsittelevään konferenssiin ja ottavat keskeisen roolin Euroopan unionin painopisteiden määrittämisessä. Tämä vahvistaa luottamusta EU:n toimielinten ja kansalaisten välillä.”
- Ursula von der Leyen, Euroopan komission puheenjohtaja

 

Monesti lukee tai kuulee mielipiteitä siitä, että  Euroopan Unionin asiat eivät kosketa mitenkään minua tai EU on kaukana omasta arjesta. Monesti on kyse siitä, että ei pysähdytä miettimään missä kaikessa  peruselämään liittyvissä asioissa Euroopan Unioni on omassa arjessa läsnä.

Tietokaan ei aina vaan välity! Kouluruokailujen maitotarjoilusta aina ajamani auton turvavälineistön kautta oman puhelimen päivittäiseen toimintaan  (kiitos Galileo-järjestelmän) lienevät muutamia asioita, joilla on näkyvät ja vaikuttavat, mutta joiden alkuperästä ei välttämättä ole tietoa. Käytämme tuotteita, joiden turvallisuutta on määritelty ja parannettu Euroopan Unionin direktiivein.

Päivittäin käyttämäsi lääkkeet tai apulaitteet saattavat olla Euroopan Unionin tutkimushankkeessa kehiteltyjä. Siitepöly- ja saastumismonitorointia  tai tulvaennakointia tehdään eurooppalaisin tekniikoin. Jogurttisi teollinen fermentointiprosessi saattaa olla Eu-hankkeella terästetty. Maksat elintarvikkeistasi vähemmän, koska on EU:n tulliliitto ja  maataloustuet.  Moni yritys, jonka palveluksia käytämme on saanut EU-tukea eri muodoissa. Lista olisi oikeasti uuvuttavan pitkä.

Digitaalisuus lähentää meitä  ja kaataa erilaisia raja-aitoja. Toisaalta tiedon määrän lisääntyminen maailmassa on jo johtanut  informaatioähkyyn, jolloin vaarana on  tärkeiden ja oikeasti olennaisten perusasioiden  hautautuminen  ja unohtuminen.

Samalla disinformaatio nakertaa oikeasti myös demokratian kivijalkaa ja sama digitaalisuus antaa sillekin lisäpotkua. Sensaatiohakuisuudella ja tunteisiin vahvasti vetoavilla harhaanjohtavilla julkaisuilla on suuri muistijälki, mutta monesti niillä ajetaan myös eurooppalaisten itsensä – sinun ja minun, vastaista agendaa.

Kansalaismielipiteillä ja niiden esiin tuomisen kautta voi olla todella merkittäviä vaikutuksia koko unionia koskevissa asioissa, koska EU niin monialaisesti vaikuttaa elämäämme. Eurooppa pitää mieltää nykypäivänä yhtenä suurena kokonaisuutena ja sen vuoksi mahdollisimman monen meistä pitäisi osallistua yhteiseen hankkeeseen, kun siihen mahdollisuus annetaan!

– Nyt on siis aika osallistua, vaikuttaa ja antaa palautetta Euroopan tulevaisuusfoorumin some-alustalla!